Έτοιμη η νέα BMW Series 4 Gran Coupe

ByXenofwntas

07/02/2014

Οι Γερμανοί ετοιμάζονται πυρετωδώς για την παρουσίαση της ολοκαίνουργιας BMW Σειρά 4 Gran Coupe, καθώς ήδη διέρρευσαν οι πρώτες φωτογραφίες του νέου μοντέλου. Η Gran Coupe είναι μεγαλύτερη τόσο σε μήκος, όσο και στο μεταξόνιο από την έκδοση της Coupe, προσφέροντας μεγαλύτερους χώρους για τους πίσω επιβάτες. Μετά το λανσάρισμα της BMW Σειράς 4 Coupé και Cabrio, το Gran Coupé είναι το τρίτο μοντέλο το οποίο εντάσσεται στη νέα BMW Σειρά 4. Η νέα BMW Σειρά 4 Gran Coupé συνδυάζει την κομψή εμφάνιση ενός κουπέ με δύο πόρτες, διαθέτοντας ωστόσο τη λειτουργικότητα που παρέχεται από τις τέσσερις πόρτες, προσφέροντας παράλληλα ευρυχωρία. 

Η BMW Σειρά 4 Gran Coupé έχει ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις με την coupe εκδοχή της, με μήκος 4,63 μέτρα, πλάτος 1,82 και μεταξόνιο 2,81 μέτρα. Στο μπροστινό μέρος, και τα δύο μοντέλα είναι πανομοιότυπα, καθώς μοιράζονται τα τυπικά χαρακτηριστικά του σχεδιασμού της BMW, όπως τη μάσκα, τους διπλούς στρογγυλούς προβολείς και τη μεγάλη εισαγωγή αέρα στο εμπρός μέρος τους αμαξώματος, αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι η οροφή της BMW Σειρά 4 Gran Coupé, η οποία είναι ψηλότερη κατά δώδεκα χιλιοστά. Ο χώρος αποσκευών φτάνει τα 480 λίτρα, 35 περισσότερα από αυτά της coupe, ενώ φτάνει τα 1.300 λίτρα στην περίπτωση που πέσουν τα πίσω καθίσματα, προσφέροντας μεγαλύτερο χώρο για τις αποσκευές των επιβατών. Σε σύγκριση με την δίθυρη coupe, η Gran Coupé προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση στους επιβάτες κατά την είσοδο ή την έξοδο από το όχημα χάρη στη διαμόρφωσή του, ενώ οι πόρτες είναι χωρίς πλαίσιο χαρακτηριστικό του σχεδιασμού της BMW στα μεσαίου μεγέθους coupe, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την κομψότητα των μοντέλων της. 

Πλούσιος είναι ο εξοπλισμός που προσφέρει το γερμανικό μοντέλο στη βασική έκδοση, ενώ παράλληλα μπορεί να συνδυαστεί με ένα από τα τρία προαιρετικά διαθέσιμα πακέτα επιλογών. Στάνταρ στον εξοπλισμό είναι τα δερμάτινα καθίσματα, το Efficient Dynamics, το οποίο βελτιστοποιεί την οικονομία καυσίμου προσφέροντας το σύστημα ECO PRO Mode, το σύστημα Connected Drive που περιλαμβάνει έγχρωμη οθόνη, σύστημα πλοήγησης, High Beam Assistant, Active Protection, Active Cruise Control, Start & Stop, σύνδεση με smartphone, καθώς και οι ζάντες αλουμινίου 19”.  

Μηχανικά υπάρχουν πολλές επιλογές για να καλύψουν όλες τις προτιμήσεις, ακόμα και τον πιο απαιτητικών με τους twin turbo 4κύλιδρους ή 6κύλινδρους βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες. Συνολικά παρέχονται πέντε εκδόσεις κινητήρων. Η βασική έκδοση των μοντέλων είναι η 420i και η 420d, με τη μέγιστη ισχύ να είναι 180 και 184 ίππους αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή η μέση κατανάλωση είναι 6,4 και 4,7 λίτρα/100χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων είναι 149 και 124 γρ/χλμ αντίστοιχα. Επίσης, προσφέρεται και η 418d, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 143 ίππους. Η μέση κατανάλωση είναι 4,7 λίτρα/100χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων ανέρχονται σε 119 γρ/χλμ. Πιο δυνατή έκδοση είναι η 428i με τους 184 ίππους, τη μέση κατανάλωση να είναι 6,6 λίτρα/100χλμ και τις εκπομπές ρύπων να ανέρχονται στα 154 γρ/χλμ. Τη ναυαρχίδα του στόλου θα αποτελέσει η 435i με τον 6κύλινδρο βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 3 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 306 ίππους. Η μέση κατανάλωση ανέρχεται σε 8,1 λίτρα/100χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων φτάνουν τα 189 γρ/χλμ. Όλοι οι κινητήρες είναι τεχνολογίας Euro 6, ενώ μπορούν να συνδυαστούν με το σύστημα xDriveτης BMW, καθώς και με paddleshift στο τιμόνι. 

Η πρώτη της επίσημη εμφάνιση αναμένεται να γίνει στη Διεθνή Έκθεση αυτοκινήτου στη Γενεύη, η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό 6 με 16 Μαρτίου, ενώ η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2014.