Έρευνα της Toyota για την αυτόνομη οδήγηση

ByXenofwntas

20/12/2013

Η Toyota ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χώρο της αυτοκίνησης, δε θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με το ζήτημα της αυτόνομης οδήγησης αυτοκινήτων. Με πάνω από 20 χρόνια ερευνών στην αυτόνομη οδήγηση,  οι άνθρωποί της ιαπωνικής εταιρείας αναμένεται να ταράξουν τα νερά, με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας ότι στο αυτοκίνητο την τελική απόφαση πρέπει να την παίρνει ο οδηγός.

Μπορεί η άποψη, που εξέφρασαν να μη φαίνεται ρεαλιστική, ωστόσο τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ότι πολλές, μεγάλες εταιρίες του κλάδου, προσπαθούν να ολοκληρώσουν και να εμφανίσουν στο κοινό διάφορα concept μοντέλα, τα οποία μπορούν να μετακινηθούν αυτόνομα. Σε μια τέτοια χρονική περίοδο, η Toyota έρχεται να τονίσει την αναγκαιότητα της ανάπτυξης διάφορων νέων συστημάτων, με κεντρικό γνώμονα, τον οδηγό.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα το οποίο έδωσε ο υπεύθυνος συστημάτων ελέγχου οχημάτων της Toyota, Moritaka Yoshida, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είναι αυτό του αυτομάτου πιλότου στα αεροπλάνα. Όπως λοιπόν ανέφερε, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ο αυτόματος πιλότος μπορεί να κάνει όλο το ταξίδι, αλλά τόσο στην απογείωση όσο και στην προσγείωση χρειάζεται πάντα ο ανθρώπινος παράγοντας.

Οι δηλώσεις αυτές μπορεί αρχικά να έδωσαν την εντύπωση πως η Toyota δεν πρόκειται να εξελίξει κάποιο αυτόνομο μοντέλο, ωστόσο η εταιρία διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστεί η έρευνα στο συγκεκριμένο τομέα και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, με μοναδική διαφορά, την προσπάθεια δημιουργίας αυτόματων και όχι αυτόνομων συστημάτων οδήγησης.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας