mini-countryman-1Η MINI εδώ και 50 χρόνια μένει πιστή στην εκμετάλλευση των μικρών χώρων στα αυτοκίνητά της, κρατώντας παράλληλα μικρές τις διαστάσεις, όμως με το νέο της MINI Clubman Concept, η ιδέα αυτή παύει να ισχύει για τη βρετανική εταιρεία. Με στόχο τη δημιουργία ενός αυτοκινήτου που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες για περισσότερο χώρο, μεγαλύτερη πρακτικότητα και λειτουργικότητα, η MINI δημιούργησε ένα Clubman κατά 26 εκατοστά μακρύτερο και 17 εκατοστά πιο φαρδύ από το γνωστό μας MINI.

Παρά το μεγαλύτερο μέγεθος, το Clubman Concept θα διατηρήσει τα εμφανισιακά χαρακτηριστικά με την υπογραφή της εταιρείας. Έτσι, η χαρακτηριστική σβελτάδα που έχει αποτυπωθεί στις αναλογίες των μοντέλων της MINI, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη γραμμή της οροφής, προδίδουν τον έξτρα χώρο που έχει προστεθεί στο concept μοντέλο, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηριστική παραμένει η κομψότητα του αμαξώματος. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του νέου Clubman παίζει και η αντίθεση στο χρωματισμό αμαξώματος και οροφής, με το πρώτο να διαθέτει ένα ζεστό Berry Red χρώμα που αναδεικνύει όλες τις επιφάνειές του, ενώ για την οροφή έχει χρησιμοποιηθεί ένα μεταλλικό γκρι με την ονομασία Blade.

mini-countryman-2Η κλασική εξάγωνη γρίλια που διαθέτουν όλα τα μοντέλα της εταιρείας, δηλώνει παρούσα και στο Clubman Concept όπως και η μαύρη περιμετρική επιφάνεια που αγκαλιάζει τους δύο προφυλακτήρες, τους θόλους των τροχών αλλά και το κατώτερο σημείο των θυρών. Χαρακτηριστικά είναι και τα εμπρός φωτιστικά σώματα, τα οποία από μόνα τους προδίδουν την εταιρεία που σχεδίασε το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Αρκετά είναι και τα στοιχεία της εξωτερικής εμφάνισης που ενισχύουν την αεροδυναμική του αυτοκινήτου, όπως οι υποδοχές αέρα και η πίσω αεροτομή, τα οποία σε συνδυασμό με τις μυώδεις γραμμές αποφέρουν ως αποτέλεσμα μία δυναμική εμφάνιση.

Πιο αναλυτικά, στο εμπρός μέρος όπως ήδη αναφέραμε, συναντάμε τα γνωστά οβάλ φωτιστικά σώματα, την εξάγωνη γρίλια που αποτελεί τμήμα του προφυλακτήρα, ενώ στο εσωτερικό της έχουν τοποθετηθεί τρία χρωμιομένα σχέδια, τα οποία ενισχύουν ακόμα περισσότερο την συνολική εμφάνιση. Οι όμορφες γωνίες προσδίδουν ακρίβεια στο σχεδιασμό, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν τις μεγάλες επιφάνειες του αμαξώματος. Όσον αφορά στα αεροδυναμικά βοηθήματα του εμπρόσθιου τμήματος, δύο αεραγωγοί είναι τοποθετημένοι στις δύο κάτω άκρες του προφυλακτήρα.

mini-countryman-3Περνώντας στα πλαϊνά του Clubman Concept, οι μεγάλες πόρτες αντικατοπτρίζουν την αύξηση των εξωτερικών διαστάσεων, καθώς και το γενναιόδωρο ωφέλιμο χώρο στο εσωτερικό. Ταυτόχρονα ένα ακόμα στοιχείο με το οποίο δίνεται έμφαση στη λειτουργικότητα και στους μεγαλύτερους χώρους είναι η γραμμή που ακολουθεί η οροφή σε συνδυασμό με το τυπικό two-box σχεδιασμό. Οι νικελένιες λαβές των θυρών, καθώς και οι καθρέπτες του ίδιου χρώματος, δημιουργούν μία πανέμορφη αντίθεση. Στο επίσης νικελένιο τμήμα όπου στηρίζονται οι καθρέφτες βρίσκονται και τα πλευρικά φλας. Τέλος, εντυπωσιακές είναι και οι πολυάκτινες ζάντες αλουμινίου 19”, οι οποίες συνδυάζουν δύο χρωματισμούς, Black Chrome και Chrome.

Στο πίσω μέρος το χαρακτηριστικότερο στοιχείο είναι οι δυο πόρτες του χώρου αποσκευών που ανοίγουν αντικριστά. Πάνω από αυτές βρίσκονται τα δύο τμήματα της αεροτομής, τα οποία χωρίζουν στην μέση και δίνουν την αίσθηση της ύπαρξης δύο πτερυγίων. Στο κέντρο περίπου του οπίσθιου τμήματος θα συναντήσουμε τα φωτιστικά σώματα, τα οποία δηλώνουν το μοντέρνο σχεδιασμό, διαθέτοντας χρωμιομένο περίγραμμα, ενώ στο εσωτερικό τους χωρίζονται σε τέσσερα τμήματα με τα τρία πρώτα, να μοιάζουν με τόξα κύκλου τα οποία μεγαλώνουν και το τελευταίο γίνεται ένας ολοκληρωμένος κύκλος, όπου αποτελεί και το σήμα κατατεθέν της MINI. Η εικόνα του πίσω μέρους ολοκληρώνεται με τον αεροδυναμικά βελτιωμένο πίσω προφυλακτήρα και την διπλή χρωμιομένη απόληξη της εξάτμισης που βρίσκεται στο κέντρο.

mini-countryman-6Όπως και στο εξωτερικό, έτσι και στο εσωτερικό του νέου Clubman Concept οι μεγαλύτερες διαστάσεις είναι εμφανής, ενώ ο σχεδιασμός έχει γίνει τόσο διαφορετικός που πλέον θυμίζει κάτι από διαστημόπλοιο.  Τα τρία χρώματα στο εσωτερικό είναι αντίστοιχα με τον αριθμό των διαφορετικών τύπων δέρματος που χρησιμοποιούνται, το Nubuck Leather σε χρώμα Sky Blue, το Patent Leather σε μία πλούσια απόχρωση του Berry Red και το Black Soft Nappa Leather. Ο παραπάνω συνδυασμός προσφέρει στον εσωτερικό διάκοσμο μία εκφραστικότητα, η οποία αποτελούσε στόχο της MINI εξ αρχής.

Πλέον ο κλασικός συνδυασμός ξύλου και δέρματος έχει δώσει τη θέση του σε χρωμιομένες λεπτομέρειες στο ταμπλό που συνδυάζεται με τη μεγάλη κυκλική οθόνη αφής. Τα υφάσματα που χρησιμοποιήθηκαν για το σαλόνι του Clubman Concept έχουν συνδυαστεί με αρκετές ραφές διαφορετικού χρώματος, δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερο σχέδιο. Τέλος, στο εσωτερικό την προσοχή θα τραβήξουν σίγουρα τα όργανα και οι διακόπτες, καθώς όπως προαναφέραμε, θυμίζουν διαστημόπλοιο χάρη στο μπλε φωτισμό και την υπέροχη εμφάνισή τους.

mini-countryman-4Το MINI Clubman Concept είναι ένα μοντέλο που σίγουρα θα προκαλέσει αίσθηση, αφού τα κλασικά στοιχεία που  χαρακτηρίζουν εδώ και μισό αιώνα την εταιρεία, έχουν μεταβεί σε άλλο επίπεδο, ακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας, διατηρώντας παράλληλα της γραμμές ενός MINI.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας