Ένα μαχητικό από την Mansory

ByXenofwntas

20/03/2014

lamborghini-mansory-carbonado-gt-3Αυτοκίνητα ονείρων, γρήγορα, πανέμορφα μέσα και έξω και πάνω από όλα ακριβά. Ένα τέτοιο αυτοκίνητο είναι και η Lamborghini Aventador LP700-4. Ποιος δε θα ήθελε να περιμένει έξω από το εργοστάσιο παραγωγής της ιταλικής φίρμας προκειμένου να παραλάβει τη δική του Aventador; Υποψιαζόμαστε αρκετοί. Ο οίκος βελτιώσεων Mansory κατέληξε στο ότι η Aventador δεν είναι ολοκληρωμένη και έτσι οι άνθρωποι της εταιρείας αποφάσισαν και δημιούργησαν ένα πακέτο βελτίωσης για την ταχύτατη ιταλίδα, το όνομα της οποίας πλέον θα είναι Mansory Carbonato GT.

Η καλοντυμένη Aventador φορά πλέον μόνο carbon στην εξωτερική της εμφάνιση. Το μεγαλύτερο μέρος του αμαξώματος είναι φτιαγμένο από ανθρακονήματα, ακόμα και στα νέα τμήματά του. Η Mansory δημιούργησε ένα νέο body kit για την Aventador ώστε να ικανοποιήσει τις αυξημένες απαιτήσεις για παροχή αέρα, αλλά και για καλύτερη αεροδυναμική του αυτοκινήτου. Στο εμπρός μέρος, οι μεγάλες εισαγωγές αέρα, βοηθούν στην καλύτερη ψύξη και σε συνδυασμό με το διαχύτη δημιουργούν μία εξαιρετικά επιθετική εμφάνιση.

lamborghini-mansory-carbonado-gt-4Το πλάτος της Aventador έχει αυξηθεί κατά 40 χιλιοστά στο εμπρός μέρος, ενώ πίσω η αύξηση αυτή φτάνει τα 50 χιλιοστά. Στις δύο πλευρές έχουν τοποθετηθεί νέα, σχεδιασμένα από το μηδέν μαρσπιέ, τα οποία χάρη στις υποδοχές αέρα που διαθέτουν, βοηθούν στη ψύξη των πίσω φρένων, αλλά και στο σύστημα μετάδοσης που βρίσκεται στον πίσω άξονα. Ολοκληρώνοντας την περιγραφή της εξωτερικής εμφάνισης, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο πανέμορφο και σκληροπυρηνικό πίσω κομμάτι της, στο οποίο έχει εγκατασταθεί μία κυματιστή αεροδυναμική πτέρυγα, η οποία βρίσκεται στο σημείο όπου ολοκληρώνεται το εκπληκτικό σχέδιο της οροφής, θυμίζοντας μαχητικό αεροσκάφος. Ακριβώς στο μέσο της πίσω πλευράς έχουν τοποθετηθεί οι δύο απολήξεις της εξάτμισης, ενώ κάτω από αυτές βρίσκεται ο πίσω διαχύτης. Τα μόνα που δεν υπέστησαν αλλαγή ήταν τα φωτιστικά σώματα, τα οποία παραμένουν ίδια με αυτά της Aventador.

Η εκπληκτική εξωτερική εμφάνιση δε θα μπορούσε να μη συνδυάζεται και με την αντίστοιχη τελειότητα στον εσωτερικό διάκοσμο. Για τα καθίσματα και το ταμπλό, η Mansory χρησιμοποίησε ένα επεξεργασμένο δέρμα, το οποίο διαθέτει εξαιρετική αντοχή, παρά το γεγονός ότι στην αφή είναι πολύ μαλακό. Το νέο τιμόνι που πλέον διαθέτει αερόσακο, χαρακτηρίζεται από τις χειροποίητες ραφές, χαρακτηριστικό που συναντάται σε αρκετά σημεία του εσωτερικού.

lamborghini-mansory-carbonado-gt-1Τόσο στις πόρτες, όσο και στην κεντρική κονσόλα, χρησιμοποιήθηκαν ανθρακονήματα, ενώ τα πετάλια διαθέτουν ένα ειδικό αντιολισθητικό αλουμίνιο. Παρά τα τόσα διαφορετικά και εξαιρετικά χαρακτηριστικά του “cockpit”, ένα είναι το στοιχείο που αποτελεί το highlight στο εσωτερικό. Η Mansory, θέλοντας να δώσει μία ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην σχέση ανάμεσα στο Carbonato GT και στα μαχητικά αεροσκάφη, τοποθέτησε το κουμπί εκκίνησης του κινητήρα στην οροφή, αφαιρώντας το από την κεντρική κονσόλα.

Η σχέση του Carbonato GT με τα αεροσκάφη εύκολα προδίδεται και από τις επιδόσεις που παράγονται μετά από τη βελτίωση και του μηχανικού συνόλου. Όταν ένας V12 κινητήρας χωρητικότητας 6,5 λίτρων δεν αρκεί, η λύση είναι μία. Υπερτροφοδότηση. Αυτό έκανε και η Mansory χρησιμοποιώντας δύο δικούς της υπερσυμπιεστές, εκτοξεύοντας την ιπποδύναμη στους 1.600 ίππους, ενώ η μέγιστη ροπή έχει περιοριστεί ηλεκτρονικά στα 120,3 κιλά. Όλα τα παραπάνω έχουν αντίκτυπο τόσο στην επιτάχυνση, η οποία όσον αφορά στο 0-100 γίνεται μόλις σε 2,1”, όσο και στην τελική ταχύτητα, η οποία αγγίζει τα 370 χλμ/ώρα.

lamborghini-mansory-carbonado-gt-2Οι μετατροπές για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα βέβαια απαιτούσαν την αλλαγή και άλλων μηχανικών μερών, όπως τα πιστόνια, τις μπιέλες, τις κεφαλές των κυλίνδρων, αλλά και των συστημάτων εισαγωγής και εξαγωγής, με το δεύτερο να καταλήγει όπως προαναφέραμε στη διπλή απόληξη στο κέντρο του πίσω μέρους, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από ανοξείδωτο χάλυβα. Τέλος, την επαφή με το έδαφος έχουν αναλάβει τα τέσσερα ελαστικά P Zero της Pirelli διαστάσεων 255/30/20 εμπρός και 355/25/21 πίσω.

Ένα εξαιρετικά γρήγορο αυτοκίνητο, με αγωνιστική εμφάνιση, που θα συγκινήσει σίγουρα οποιονδήποτε βρεθεί πίσω από το τιμόνι του. Ωστόσο το να βρεθεί κανείς δε θα είναι και τόσο εύκολο, αφού η αρχική τιμή μιας Aventador ξεπερνά τα 600.000€, κάτι που σημαίνει ότι με τα εξτρά της Mansory θα σκαρφαλώσει κάτι χιλιάδες ευρώ παραπάνω την τιμή της.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας