Λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του πρώτου GP της Αυστραλίας για το νέο Πρωτάθλημα της F1, η Aston Martin επισημοποίησε τη συνεργασία της με τη Red Bull Racing. Σε μία κοινή συνέντευξη τύπου λοιπόν, η Aston Martin και η Red Bull Racing F1 Team, ανακοίνωσαν την συνεργασία τους, για την οποία σας έχουμε ήδη ενημερώσει (συμφωνία Aston Martin – Red Bull Racing), ενώ ταυτόχρονα εξέπληξαν ευχάριστα το κοινό με την απόφαση τους να κλειδώσουν αυτή την συνεργασία μέσα από ένα μοναδικό όχημα που επρόκειτο να εξελίξουν από κοινού.

aston martin-red bull racing 1Η κωδική ονομασία του, Project AM – RB 001 σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν θα αποτελέσει ένα από τα ταχύτερα Hyper Car που έχουν φτιαχτεί ποτέ. Πάνω στο μοντέλο αυτό θα εργαστούν ο γνωστός σε όλους μας Adrian Newey από την πλευρά της Red Bull Racing, και ο επικεφαλής σχεδιασμού της Aston Martin, Marek Reichman. Με τον τρόπο αυτό, το νέο μοντέλο θα διαθέτει σίγουρα εξαιρετικά αεροδυναμικά χαρακτηριστικά, αφού ο Adrian Newey φημίζεται για την ειδικότητα του στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ την ίδια στιγμή εμφανισιακά δε θα αποκλίνει από τη σχεδιαστική υπογραφή της Aston Martin, αφού θα κυκλοφορήσει με το δικό της σήμα.

Όσον αφορά στο πόσο γρήγορο θα είναι το Project AM – RB 001 (με τους αριθμούς να θυμίζουν κάτι από James Bond), οι δύο εταιρίες δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα στοιχεία αλλά η μονάδα ισχύος θα προέρχεται από την βρετανική φίρμα, με το νέο Turbo, V12 των 5,2 λίτρων που προορίζεται για την DB11, να είναι μία λογική επιλογή, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον V12 των 7.000 κ.εκ., με τον οποίο έχει εφοδιαστεί το ταχύτατο Vulcan.

aston martin-red bull racing 3Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Red Bull θα δώσει τα φώτα της στην υβριδική τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα μονοθέσια της Formula 1, εφοδιάζοντας το νέο Hyper Car με ένα σύστημα αντίστοιχο του KERS. Ο συνδυασμός των δύο αυτών τεχνολογιών για την μονάδα ισχύος αλλά και μέσα από την αεροδυναμική του εξέλιξη, η οποία τονίζεται ακόμη και στο σκίτσο που παρουσιάστηκε, δείχνει ότι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Οι άνθρωποι των δύο εταιριών κάνουν λόγο για ένα όχημα που θα διαθέτει επιδόσεις αντίστοιχες με αυτές των μονοθεσίων της Formula 1, αλλά και της κατηγορίας LMP1 των αγώνων αντοχής.

Είναι σίγουρο ότι το Project AM – RB 001, θα έρθει να ταράξει τα νερά στον τομέα της αυτοκίνησης, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η εξέλιξή του, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για το 2018. Ωστόσο, θα αποτελεί ένα ακόμη όχημα όπου αναφέρεται στους λίγους που θα διαθέτουν τα χρήματα να το αγοράσουν, αφού η τιμή ίσως να ξεπεράσει τα 2.500.000€.

Δημήτρης Τσιάρας