Από την Πρωτομαγιά τίθεται σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας, για τον Κ.Ο.Κ. Δυστυχώς με τα νέα μέτρα όποιος δε συμμορφωθεί στο δρόμο είναι πολύ πιθανό να βρεθεί σε δυσάρεστη θέση, αφού πλέον αρκετές είναι οι παραβάσεις που μπορούν να στείλουν έναν οδηγό στο αυτόφωρο και ύστερα στη φυλακή. Σύμφωνα, με το νέο Ποινικό Κώδικα οι παραβάσεις του ερυθρού σηματοδότη, η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, οι αυτοσχέδιοι αγώνες, οι επικίνδυνοι ελιγμοί, η οδήγηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, και οι διελεύσεις στη ΛΕΑ που δημιουργούν ζημιές σε άλλα αυτοκίνητα ή φτάνουν ακόμα και σε απώλεια ανθρώπινης ζωής μπορούν πλέον να στείλουν κάποιον στη φυλακή.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 45 του νέου Ποινικού Κώδικα, όποιος οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ ή έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών ή έχει σωματική ή πνευματική εξάντληση ή οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα ή σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια ή πλατείες ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή είναι με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή κάνει επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες ή οδηγεί Ι.Χ. αυτοκίνητο πάνω από το όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 60 χλμ/ώρα (για λεωφορείο ή φορτηγό, κατά τουλάχιστον 30 χλμ/ώρα) ή οδηγεί σε κατοικημένη περιοχή πάνω από το όριο κατά 40 χλμ/ώρα ή οδηγεί αυτοκίνητο στη ΛΕΑ ή παραβιάζει ερυθρό σηματοδότη, τιμωρείται με:
- Φυλάκιση έως 3 έτη αν προκαλέσει ζημιές σε άλλο όχημα ή ξένη περιουσία (πέσει πάνω σε κατάστημα, περίπτερο κλπ).
- Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.
- Κάθειρξη έως 10 έτη αν προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη ή σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις.
- Κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν επέλθει θάνατος, ενώ αν προκληθεί θάνατος μεγάλου αριθμού ατόμων, μπορεί να επιβληθεί ακόμη και ισόβια κάθειρξη.
Η ισόβια κάθειρξη θα επιβάλλεται σε περιπτώσεις όπως αυτή με το λεωφορείο που μετέφερε μαθητές και συγκρούστηκε με φορτηγό στο ύψος των Τεμπών στις 13 Απριλίου του 2003, όπου έχασαν τη ζωή τους 21 μαθητές και τραυματίστηκαν 35. Αντίθετα σε περίπτωση κατά την οποία ο οδηγός από αμέλεια σκοτώσει άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.
Εκτός όμως από τα παραπάνω, προστέθηκε μια νέα παράγραφος, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους δικαστές να απαλλάξουν τον υπαίτιο από κάθε ποινή “εάν πεισθούν ότι λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη από τις συνέπειες της πράξης του δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε ποινή”. Για το τελευταίο θα είμαστε επιφυλακτικοί, αφού ουσιαστικά μπορεί να είναι το παραθυράκι που θα δίνει τη δυνατότητα στους υπαίτιους να τη γλυτώνουν.
Σίγουρα, όλα τα παραπάνω από μια άποψη μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά, αφού κανείς δε θέλει να βρεθεί στη φυλακή, άλλα και πάλι θα λειτουργήσει ως ένα μέτρο φόβου για τους παραβάτες οδηγούς. Όπως και να έχει πάντως όλα είναι θέμα οδηγικής παιδείας που δυστυχώς στη χώρα μας πολλοί δεν την έχουν.