Ποιος θα μας έλεγε ότι ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ο Άμλετ θα μπορούσαν να ταιριάξουν τόσο άμεσα με τον κόσμο της Formula 1 και θα τον πιστεύαμε; Και όμως το λογοπαίγνιο του τίτλου μόνο τυχαίο δεν είναι. Στο επίκεντρο Bernie Eccleston, Max Mosley και Toto Wolff. Τί σχέση έχουν αυτοί οι τρεις με το σάπιο; Μπορεί τα πάντα, μπορεί και τίποτα. Ο καθένας αλληλοκατηγορεί τον άλλο για την πιθανή μελλοντική κατάρρευση της Formula 1. Ο Max Mosley ανέφερε σε δηλώσεις του ότι εάν δεν γίνει κάτι άμεσα είναι πολύ πιθανό η F1 να διαλυθεί. Ο πρώην πρόεδρος της Formula 1 φυσικά δεν εννοούσε ότι θα διαλυθεί το σπορ, αλλά το Πρωτάθλημα, αφού θα μείνουν ελάχιστες ομάδες, οι οποίες θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν τις οικονομικές απαιτήσεις.
Για τις μικρές ομάδες, ούτε καν λόγος συντήρησης, με το ενδεχόμενο της διάλυσης να πλανάται έντονα στην ατμόσφαιρα. Παρ’ όλα αυτά, ο Max Mosley τίθεται με το μέρος του Bernie Eccleston, όπως το έκανε και το 2009 όταν και του παρέδωσε το σκήπτρο της διαδοχής. Ο Eccleston αναφέρει στη γερμανική Bild ότι δε θα αφήσει την F1 να αυτοκαταστραφεί, επειδή ορισμένοι έκαναν λάθος. Ο 84χρονος ηγέτης της F1 θέλει να επαναφέρει τους V8 κινητήρες, βλέποντας ότι οι V6 αποτελούν μεγάλη πληγή. Από την άλλη πλευρά, ο Toto Wolff επιμένει ότι η Mercedes έχει αναπτύξει όλη την τεχνολογία της επάνω στους υβριδικούς κινητήρες.
Εάν υπερισχύσει η άποψη του Eccleston που έχει ως σκοπό την επαναφορά των V8, τότε η Mercedes είναι σίγουρο πως θα χάσει ένα μεγάλο κομμάτι από τη δύναμή της. Από την άλλη, εάν μείνουν οι V6, ο Wolff θα είναι απόλυτα ικανοποιημένος, αφού δύσκολα η γερμανική ομάδα θα ηττηθεί. Η οργή του Eccleston ενάντια στον Wolff φαίνεται και από τη δήλωση που έκανε ο πρώτος, λέγοντας “Ο Toto μπορεί να έχει μια υπέροχη επιγραφή στην ταφόπλακά του που να λέει ‘Βοήθησα και εγώ να σκοτωθεί η F1’”.
Κάπου εκεί έρχεται και η άποψη του Mosley, ο οποίος δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις στις ομάδες δεν είναι ισότιμες, κάτι που αυτόματα δημιουργεί διαφορές. Επίσης, ο 74χρονος Γερμανός ανέφερε πως ούτε τα εμπορικά έσοδα δεν κατανέμονται ισομερώς, με αποτέλεσμα οι μικρές ομάδες να νιώθουν την ανάσα της διάλυσης δίπλα τους. Τελειώνοντας ο Mosley ισχυρίστηκε πως για το καλό του αθλήματος πρέπει να κάτσουν κάτω οι παράγοντες όλων των ομάδων και μαζί με τους ιθύνοντες του σπορ να εξετάσουν τα προβλήματα συνολικά, προκειμένου να ληφθεί η καλύτερη απόφαση για το γενικό καλό.
Η άποψή μας είναι ότι σίγουρα παίζονται παιχνίδια κάτω από το τραπέζι. Η έλευση των υβριδικών V6 κινητήρων μας απογοήτευσε, γιατί είχαμε μάθει να βλέπουμε διαφορετικά το άθλημα. Αυτό δε σημαίνει ότι η έλευση ενός νέου κινητήρα ευθύνεται αποκλειστικά για την καταστροφή του. Όταν υπάρχει αρμονική συνεργασία μεταξύ Προέδρων, μηχανικών και πιλότων, τότε οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί. Το οικονομικό κομμάτι και το πώς κατανέμονται τα έσοδα δεν το θίγουμε, γιατί δεν είμαστε ειδικοί στο να το αναλύσουμε. Ωστόσο, θα μπορούσαν τα έσοδα να διατεθούν με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε και οι μικρότερες ομάδες να μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Το “σάπιο” του βασιλείου της F1 σίγουρα έχει να κάνει με τον οικονομικό παράγοντα στην πρώτη γραμμή. Το θέμα είναι εάν αυτό μπορεί να επισκιάσει ή ακόμα και να διαλύσει το άθλημα που κάθε Κυριακή καθηλώνει εκατομμύρια κοινού ανά τον κόσμο.