Το φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης κατέληξε να είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία, με τον αριθμό των αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων και τα πολυτελή μοντέλα που ήταν δύσκολο να περάσουν απαρατήρητα, να είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Επειδή είναι δύσκολο να επιλέξουμε τα κυριότερα, θα κάνουμε μια γρήγορη ανασκόπηση, ξεκινώντας με τη Centenario της Lamborghini (Lamborghini Centenario). Πρόκειται να κατασκευαστούν μόλις 40 αυτοκίνητα, που χωρίζονται ομοιόμορφα σε Coupe και Roadster. Η Centenario γιορτάζει τα 100α γενέθλια του ιδρυτή της Lamborghini, Ferruccio Lamborghini, καθώς και την αποχώρηση του CEO Stephan Winkelmann. Όπως συνηθίζεται, μια σωστή Lambo, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς.

geneva lamorghini centenario 1Όχι μακριά από το περίπτερο της Lamborghini ήταν αυτό της Bugatti, το οποίο φέτος παρουσίασε τον πολυαναμενόμενο διάδοχο της Veyron, την πιο γρήγορη και πολύ πιο ισχυρή Chiron (Bugatti Chiron). Οι φωτογραφίες μπορεί να μην αναδεικνύουν την πραγματική ομορφιά της, καθώς κάποιος πρέπει να το δει από κοντά, προκειμένου να εκτιμήσει πραγματικά όλες τις περίπλοκες λεπτομέρειες που έρχονται μαζί για να σχηματίσουν ένα από τα πιο όμορφα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκε ποτέ. Και δεν είναι μόνο το εξωτερικό που είναι εντυπωσιακό, είναι και ο πρόσφατα αναπτυγμένος W16 κινητήρας του αυτοκινήτου, ο οποίος αποτελεί εξίσου ένα έργο τέχνης.

Ωστόσο, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου υπήρχαν και εκείνα τα αυτοκίνητα, που είναι πιο οικονομικά και πιο εφικτά για το ευρύ κοινό. Ένα από τα αγαπημένα μας ήταν το Chevrolet Corvette Grand Sport, που παρουσιάστηκε στην περιορισμένη μορφή Collector Edition. Το αυτοκίνητο αποτελεί τη νέα επιλογή για τους αγοραστές της Corvette, που αναζητούν ένα λογικά οικονομικό αυτοκίνητο, ενώ με όλες τις διαθέσιμες επιλογές διαθέτοντας έναν από τους μεγαλύτερους συντελεστές ολίσθησης.

geneva aston martin db11 1Υπήρχε επίσης η Porsche 911 R (Porsche 911 R), το αυτοκίνητο, το οποίο βασίζεται στην 911 GT3 RS, αλλά χάνει το μεγαλύτερο μέρος των αεροδυναμικών στοιχείων του, καθώς και την αμφιλεγόμενη μετάδοση του διπλού συμπλέκτη. Παρόλα αυτά, η 911 R είναι εφοδιασμένη με τρία πεντάλ, προσφέροντας υψηλές ταχύτητες σε όποιον βρεθεί πίσω από το τιμόνι της.

Αν η Chiron ήταν το αυτοκίνητο που προοριζόταν για τους πιο ευκατάστατους, για τους υπόλοιπους υπήρχε η εκπληκτική DB11 της Aston Martin (Aston Martin DB11). Το αυτοκίνητο είναι το πρώτο μοντέλο της επόμενης γενιάς παραγωγής της Aston Martin που μας συστήθηκε στη Γενεύη και θα περιλαμβάνει αντικαταστάσεις για τις Vantage, Vanquish και Rapide. Στην κορυφή αυτής, η Aston Martin σχεδιάζει τρεις επιπλέον σειρές μοντέλων, συμπεριλαμβανομένου ενός SUV και ενός υπερπολυτελούς Sedan. Η ταυτότητα του τρίτου εξακολουθεί να αποτελεί ένα μυστήριο, αν και θα μπορούσε να είναι ένα Super Car μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό αυτών στην παραγωγή.

geneva koenigsegg regera 1Μια άλλη Aston Martin που μας εντυπωσίασε ήταν η WB12 Vengeance από τη βρετανική εταιρεία σχεδιασμού Kahn Design. Η “βίαιη” εμφάνιση του αυτοκινήτου λέγεται ότι έχει εμπνευστεί από την αρχική Vanquish της Aston Martin, καθώς επίσης και από τον χαρακτήρα του Anthony Hopkins στον Hannibal Lecter του 1991 στη σιωπή των αμνών. Η θεωρητικά τρομακτική εμφάνιση είναι αυτή που κάνει τη διαφορά σε σχέση με τη Vanquish.

Η Koenigsegg ήταν παρούσα στη Γενεύη με δύο ειδικά αυτοκίνητα. Το ένα ήταν η έκδοση παραγωγής του Regera που είδαμε ως πρωτότυπο πριν από ένα χρόνο. Η άλλη ήταν η τελευταία Agera, η οποία θα μπει στη γραμμή παραγωγής της σουηδικής εταιρείας. Η Regera μπαίνει στην παραγωγή μέσα στους επόμενους μήνες και θα προσφέρει περισσότερους από 1.500 ίππους από το καινοτόμο υβριδικό σύστημα μετάδοσης, γεγονός που θα κάνει το αυτοκίνητο, το πιο ισχυρό αυτοκίνητο παραγωγής στην ιστορία, υπερτερώντας ακόμη και από τη Chiron της Bugatti.

geneva techrules at96 trev 1Από την έκθεση δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα πιο Cool Concept Cars, όπως το GT της Opel, το οποίο δυστυχώς δεν προορίζεται ακόμη για την παραγωγή, τουλάχιστον σε αυτή τη μορφή. Η Opel εξηγεί ότι δημιούργησε το συγκεκριμένο μοντέλο προκειμένου να σηματοδοτήσει τη σπορ και νεανική εικόνα που επιδιώκει να λανσάρει η εταιρεία στην αυτοκίνηση.

Ένα ακόμη Concept Car που ξεχώρισε ήταν από μια κινεζική εταιρεία που τώρα εισέρχεται στο χώρο με την ονομασία Techrules. Το AT96 Trev είναι ένα ηλεκτρικό Super Car με εκτεταμένη αυτονομία, η οποία βασίζεται σε μια τουρμπίνα από Jet. Ίσως να θυμάστε ότι μια παρόμοια ρύθμιση εμφανιζόταν στη Jaguar το 2010 με το C – X75. Σε αντίθεση με τη Jaguar, το Techrules σχεδιάζει να θέσει το AT96 Trev στην παραγωγή, επομένως απλά κάνουμε υπομονή για να το δούμε.

geneva maserati levante 1Το τελευταίο μοντέλο, το οποίο αξίζει να σημειωθεί είναι η Levante της Maserati (Maserati Levante). Το πολυτελές SUV θα εμφανίζεται σε διάφορες εκθέσεις αργότερα μέσα στο έτος. Πρόκειται για ένα μεσαίου μεγέθους SUV που θα ανταγωνιστεί την Porsche Cayenne, τις High – End εκδόσεις της BMW X5 και τη Mercedes – Benz GLE, με το ιταλικό μοντέλο να έχει θέσει ψηλά τον πήχη στις πωλήσεις χτυπώντας σε καίρια σημεία τις πωλήσεις των Γερμανών.

Η Διεθνής Έκθεση της Γενεύης κάθε χρόνο έχει να μας δείξει κάτι πολύ δυνατό που καθηλώνει τα βλέμματα. Τα Super Car που βρέθηκαν φέτος στην έκθεση ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο δίνοντας μια άλλη αίγλη σε όσους βρέθηκαν εκεί και την παρακολούθησαν από κοντά. Εμείς κλείνοντας θα πούμε απλά και του χρόνου.