smart fortwo 2Όταν το πρώτο Smart έκανε την εμφάνιση του στη αγορά αυτοκινήτου όλοι είχαν μια και μοναδική απορία. Μα καλά αυτό το αυτοκινητάκι τι μπορεί να προσφέρει; Η απάντηση ήρθε αμέσως από τους ανθρώπους της γερμανικής εταιρείας, οι οποίοι τόνισαν πως είναι ένα αυτοκίνητο πόλης, ευέλικτο και εύκολο στο παρκάρισμα, καθώς το μικρό του μήκος είναι το χαρακτηριστικό του. Το Smart For two έχει συνολικό μήκος 2,69 μέτρα, πλάτος 1,66 και ύψος 1,55 μέτρα, ενώ το Smart For four έχει μήκος 3,49 μέτρα, με το πλάτος και το ύψος να είναι ίδια με το διθέσιο μοντέλο.

Το νέο μοντέλο μπαίνοντας στην τρίτη γενιά του βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς. Σαφώς το πιο δυνατό σημείο του είναι οι διαστάσεις αφού με ένα Smart παρκάρεις εύκολα και παντού. Οι εμφανείς αλλαγές βρίσκονται στους προβολείς, τη μάσκα με το σήμα της εταιρείας, καθώς και στο εσωτερικό. Η νέα σχεδίαση του εξωτερικού έχει επιρροές από την προηγούμενη γενιά της Mercedes – Benz,  C – Class, βελτιώνοντας τον πίσω άξονα, ενώ αυξήθηκαν και οι διατάσεις των ελαστικών (παραμένουν μικρότερα μπροστά), προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια. Η κατασκευή του είναι από χάλυβα κρατώντας το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα για ένα τέτοιο αμάξωμα, ενώ ο χώρος αποσκευών αυξήθηκε στα 975 λίτρα.

smart fortwo 1Το φαρδύτερο μετατρόχιο με τους τροχούς να εξέχουν προς τα έξω είναι η αιτία για τη καλύτερη ορατότητα και την ευκινησία του νέου μοντέλου. Τα νέα LED φωτιστικά σώματα έχουν σχήμα ρόμβου και μια ελαφριά περικοπή στην κορυφή, ενώ τα φώτα ημέρας είναι σε σχήμα U. Επίσης προσφέρεται και το αυτόματο σύστημα φωτισμού του αυτοκινήτου, που κάνει ακόμα πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού, ενώ τα παράθυρα είναι χωρίς πλαίσιο αναδεικνύοντας την σπορ εμφάνιση του. Όσον αφορά στα χρώματα οι επιλογές ξεπερνούν τις 40 για το συνδυασμό εξωτερικού – εσωτερικού για να διαλέξει ο υποψήφιος αγοραστής. Τα νέα χρώματα είναι τα moon white (matte), orange lava (metallic) και coffee brown (metallic).

Στον εξοπλισμό το νέο Smart περιλαμβάνει ABS, ASR, ESP, LED φώτα ημέρας, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό και οπτική επαλήθευση, immobilizer, cruise control με περιοριστή ταχύτητας, εξωτερική ένδειξη θερμοκρασίας με προειδοποίηση παγετού, πίνακα οργάνων με μονόχρωμη οθόνη LCD, υπολογιστή ταξιδιού και ηλεκτρικά παράθυρα. Στις επιπλέον επιλογές περιλαμβάνονται δερμάτινο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών, δερμάτινα και θερμαινόμενα καθίσματα, καθώς και ταμπλό με έγχρωμη οθόνη 3,5”. Εκτός όμως του πλούσιου εξοπλισμού υπάρχει και το σύστημα πολυμέσων που συνδέεται με smartphone, προσφέρει πληροφορίες κίνησης σε πραγματικό χρόνο και συνδυάζεται για πρώτη φορά με το ηχοσύστημα της JBL, το οποίο διαθέτει 8 ηχεία 240 Watt στο fortwo και 12 ηχεία 320 Watt στο Forfour.

smart fortwo 3Το τριάκτινο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του ραδιοφώνου ή της μονάδας πλοήγησης που είναι τοποθετημένη στο κέντρο του ταμπλό. Στα συστήματα ασφαλείας περιλαμβάνονται η υποβοήθηση πλευρικού ανέμου, η προειδοποίηση σύγκρουσης, η υποβοήθηση πέδησης και η υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας.

Μηχανικά το νέο Smart τροφοδοτείται από δύο 3κύλινδρους κινητήρες. Πρόκειται για τον γνωστό κινητήρα χωρητικότητας 1 λίτρου, με τη μέγιστη ισχύ να προσφέρεται σε δύο εκδόσεις 66 και 71 ίππους, καθώς και το νέο turbo κινητήρα χωρητικότητας 900 κ.εκ. με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 90 ίππους. Η μέγιστη ροπή στον κινητήρα των 1.000 κ.εκ. φτάνει τα 9,3 κιλά, ενώ αυτός των 900 κ.εκ. αγγίζει τα 13,8 κιλά. Αξίζει να σημειωθεί πως στον turboκινητήρα ο υπερσυμπιεστής είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενος και σε συνδυασμό με το σύστημα Start & Stop πετυχαίνει μεγάλη μείωση καυσίμου σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω του 5τάχυτου μηχανικού κιβωτίου διπλού συμπλέκτη ή του αυτόματου twinamic των 6 σχέσεων.

smart fortwo 5Οι αναρτήσεις είναι σχεδιασμένες από την αρχή προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερη άνεση στο εσωτερικό, αφού αποφεύγονται οι αναταράξεις. Το πακέτο της Sport ανάρτησης διατίθεται προαιρετικά με τα ελατήρια να είναι πιο σταθερά, ενώ το όχημα γίνεται 10 χιλιοστά χαμηλότερο, δίνοντας στον οδηγό την δυνατότητα να απολαμβάνει μια πιο σπορ εμπειρία οδήγησης.

Η νέα γενιά του αποκλειστικού μοντέλου πόλης θα ξεκινήσει να διατίθεται στη Ευρώπη από το Νοέμβριο με την τιμή να εκτιμάται ότι θα ξεκινά από τα 11.000€ για την πιο απλή έκδοση των 66 ίππων. Το πόσο μπορεί να φτάσει εξαρτάται από τα γούστα του καθενός. Πάντως το ερώτημα είναι αν το νέο Smart τώρα που οι μεγάλες εταιρείες αυτοκινήτων δημιουργούν μικρά και γρήγορα σύνολα θα καταφέρει να διατηρηθεί τόσο ψηλά στις πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων.