Το πρώτο επιστημονικό πείραμα του είδους του αποκάλυψε ότι ο όμορφος σχεδιασμός του αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει ένα ισχυρό φάσμα συναισθημάτων που είναι στο ίδιο επίπεδο με τα πιο βασικά και ανθρώπινα συναισθήματα. Το επιστημονικό πείραμα που διεξήχθη από τη Volvo Car Group (Volvo Cars) σε συνεργασία με τους ειδικούς του EEG Mynd play δοκίμασε 2.000 ερωτηθέντες στο να αναλύσει πώς ο εγκέφαλος αντιδρά συναισθηματικά στο σχεδιασμό των αυτοκινήτων και πώς μας κάνει να νιώθουμε η σχεδιαστική αισθητική ενός μοντέλου.
Η έρευνα της Volvo“Emotion Of Design” σχεδιάστηκε για να μετρήσει τη συναισθηματική αντίδραση των ατόμων την ώρα που κοιτάζουν μια σειρά εικόνων. Προκειμένου να μετρηθεί η συναισθηματική αντίδραση, ένα ακουστικό με μονό ηλεκτρόδιο Mynd Play EEG τοποθετήθηκε στο μέσο του μετώπου και ένα στο αριστερό μέρος, προκειμένου να καταγραφούν οι αντιδράσεις στο αριστερό μέρος του εγκεφάλου. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν το πώς αισθάνθηκαν για την κάθε εικόνα αμέσως μετά τη στιγμή που την είδαν.
Το πείραμα διεξήχθη έτσι ώστε να συμπέσει με το λανσάρισμα του Volvo Concept Coupé (www.onlydriving.gr/volvo-concept-coupe), την πρώτη απόπειρα της νέας σχεδιαστικής στρατηγικής της Volvo που έχει σκοπό να δημιουργήσει μια πιο συναισθηματική σύνδεση με την εταιρεία. Οι εικόνες που περιλαμβάνονται στο νέο Volvo Concept Coupé θεωρούνται άκρα, αφού εμπεριέχουν τόσο την “κακή” εικόνα, όσο και αυτή του “ξεπερασμένου” αυτοκινητιστικού σχεδιασμού, την οπτική ευτυχισμένων ανθρώπων ή μωρών που κλαίνε, ή άντρες και γυναίκες που θεωρούνται όμορφοι.
Προκειμένου να εκτιμηθεί η συναισθηματική απόκριση προς το θετικό ερέθισμα, μια εικόνα ενός χαμογελαστού μωρού συμπεριλήφθηκε στο πλαίσιο του πειράματος. Επίσης, για να μετρηθεί το πώς αντιδρούν στο παλιό σχέδιο σε σύγκριση με τη νέα σχεδίαση, οι εικόνες ενός αυτοκινήτου 30 ετών συμπεριλήφθηκαν στο πείραμα. Μια κενή εικόνα προστέθηκε για την εξομάλυνση και τη μέτρηση της βασικής γραμμής. Μια ακόμη μελέτη πραγματοποιήθηκε ως συνέχεια της έρευνας, στην οποία προστέθηκε ένα θετικό ερέθισμα για να καταγράψει τη διέγερση στην απάντηση. Για τους σκοπούς της επιβεβαίωσης της διέγερσης κατά τη διάρκεια του δεύτερου πειράματος χρησιμοποιήθηκαν ECG οθόνες για να μετρήσουν την αύξηση του καρδιακού ρυθμού για συγκεκριμένες εικόνες.
Το EEG είναι η καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας κατά μήκους του κρανίου, το οποίο μετρά τις διακυμάνσεις που προκύπτουν από ιοντικό ρεύμα που ρέει εντός των νευρώνων του εγκεφάλου. Το πείραμα απέδειξε ότι οι άνθρωποι αντιδρούν συναισθηματικά στο σχήμα του αυτοκινήτου, με τους άντρες κυρίως να φαίνεται ότι γενετικά είναι προγραμματισμένοι να αρέσκονται στην κομψή σχεδίαση με όμορφες γραμμές.
Ο Thomas Ingenlath, αντιπρόεδρος σχεδιασμού της Volvo δήλωσε: “Αυτή η έρευνα αποδεικνύει τελικά αυτό που πάντα πιστεύαμε. Η όμορφη σχεδίαση του αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει ισχυρές συναισθηματικές αντιδράσεις, οι οποίες κυμαίνονται από ένα θετικό πλαίσιο του μυαλού σε μια αίσθηση ενδυνάμωσης”.
Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι οι άντρες βιώνουν περισσότερο συναίσθημα ενώ κοιτούσαν τις εικόνες αυτοκινήτου με όμορφη σχεδίαση, παρά αυτήν του παιδιού που έκλαιγε. Το 74% των αντρών υποστήριξε ότι ο καλός σχεδιασμός τους έκανε να νιώθουν πιο θετικά, ενώ το 60% ισχυρίστηκαν ότι η οδήγηση ενός όμορφου αυτοκινήτου τους κάνει να αισθάνονται σίγουροι και με εξουσία.
Οι γυναίκες εμφανίζουν μια συναισθηματική ένταση με την εικόνα ενός μωρού που κλαίει, η οποία σχεδόν διπλασιάστηκε από εκείνη των αντρών συμμετεχόντων. Μόνο το 33% των γυναικών που συμμετείχαν αξιολόγησαν τις εικόνες σχεδιασμού των αυτοκινήτων υψηλότερα από την εικόνα ενός ελκυστικού άντρα.
Ο Δρ. David Lewis, βρετανός επικεφαλής στη νευροεπιστήμη του καταναλωτισμού και των επικοινωνιών δήλωσε: “η εκτίμηση μιας καλαίσθητης σχεδίασης είναι μια εμπειρία που συνδυάζει την κατανόηση και τα συναισθήματα. Αυτές οι δυο έννοιες είναι τόσο στενά συνδεδεμένες που είναι αδύνατο να γίνει διαχωρισμός μεταξύ τους. Η αισθητική εμπειρία περιλαμβάνει μια ενότητα αισθητικής απόλαυσης, ουσιαστικής εμπειρίας και συναισθηματικής εμπλοκής”.
Μια παράλληλη έρευνα που διενεργήθηκε από την One Poll αποκάλυψε ότι το 43% των αντρών δήλωσαν ότι βρήκαν πιο ελκυστικό το σχεδιασμό και το σχήμα του αυτοκινήτου, περισσότερο από το εσωτερικό, τα διάφορα gadgets, τους τροχούς και τον κινητήρα. Το εμπρόσθιο μέρος του αυτοκινήτου ήταν το πιο ελκυστικό για τους άντρες, σε αντίθεση με την αντίδραση των γυναικών που έδωσαν περισσότερους βαθμούς στην πίσω όψη του.
Η μόνη εικόνα στην οποία τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες μοιράστηκαν την ίδια αντίδραση ήταν αυτή ενός μωρού που κλαίει. Και οι δύο εξέφρασαν την υψηλότερη συναισθηματική ένταση και την υψηλότερη αρνητική βαθμολογία σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες εικόνες. Οι γυναίκες εμφάνισαν πιο συναισθηματικές αντιδράσεις στο μωρό που έκλαιγε, ενώ οι άντρες έδειξαν να συγκινούνται περισσότερο κοιτάζοντας φωτογραφίες όμορφων σχεδιαστικά αυτοκινήτων, παρά τις εικόνες στεναχωρημένων παιδιών. Τα δεδομένα διασταυρώθηκαν και αναλύθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα πειράματα προκειμένου να υπολογιστούν και να τεκμηριωθούν τα αποτελέσματα και τα ευρήματα.