Μετά την ανακοίνωση της απομάκρυνσης από τη Δυτική Ευρώπη, η GM ανακοίνωσε την απόφασή της να αποσυρθεί και από την παραγωγή των αυτοκινήτων της Holden στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έως το τέλος του 2017.

Οι κύριοι λόγοι της αποχώρησης είναι η ισχύς που απέκτησε το Αυστραλιανό δολάριο και η διάρθρωση της αγοράς, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος της GM στην Αυστραλία Mary Barra. Χαρακτηριστικά μίλησε για αύξηση κατά 65% του κόστους παραγωγής ενός αυτοκινήτου στην Αυστραλία σε σχέση με το κόστος μιας δεκαετίας πριν. Επίσης, αναφέρθηκε στη μικρή αγορά που έπρεπε να καλυφθεί και στον πολύ έντονο ανταγωνισμό.

Η απόφαση αυτή ωστόσο θα επηρεάσει αρνητικά τις δύο χώρες, καθώς με το κλείσιμο των δύο μονάδων παραγωγής, μια στην Αυστραλία και μια στη Νέα Ζηλανδία, 2900 άτομα θα χάσουν τη δουλεία τους. Από την άλλη πλευρά, θετικό αντίκτυπο θα έχει η εξέλιξη αυτή για την Toyota μιας και θα είναι η μοναδική αυτοκινητοβιομηχανία που θα παράγει στην Αυστραλία οχήματα παρ’ ότι ήταν και αυτή σε διαδικασία αναθεώρησης για την παραμονή της στην αγορά.

Για την ιστορία, η απόφαση της GM θα επιφέρει τη διακοπή της παραγωγής αυτοκινήτων της εταιρίας στην Αυστραλία μετά από 85 χρόνια και το τέλος της Holden έπειτα από 70 χρόνια ζωής, παρόλο που δεν έχει γίνει καμία αναφορά στο μέλλον της, αν και πιθανολογείται ότι τα μελλοντικά της μοντέλα θα είναι αυτοκίνητα με το σήμα της GM.

Τέλος, η GM γνωστοποίησε ότι θα παραμείνει στην αγορά ως εισαγωγέας, υποστηρίζοντας ένα δίκτυο αντιπροσώπων συνεχίζοντας να παρέχει ανταλλακτικά στην αγορά και παράλληλα να λειτουργεί το στούντιο σχεδιασμού που έχει ιδρύσει στην Αυστραλία.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας