citroen-ds5-concept-3Ποιος είπε πως τα sedan μοντέλα είναι μόνο για τις οικογένειες και σπάνια προσφέρουν υψηλές επιδόσεις; Η Citroen έρχεται να διαψεύσει τη συγκεκριμένη άποψη, παρουσιάζοντας ένα concept μοντέλο, βασισμένο στο DS 5LS, το sedan μοντέλο, το οποίο ανήκει στη σειρά DS και εδώ και ένα χρόνο διατίθεται στην κινέζικη αγορά.

Ίσως το ευκολότερο κομμάτι για τη δημιουργία του συγκεκριμένου Concept, να είναι η ονομασία του, η οποία προκύπτει, όπως και στα υπόλοιπα μοντέλα επιδόσεων της σειράς DS, απλά προσθέτοντας ένα R στο τέλος του ονόματος. Το νέο DS 5LS R λοιπόν, είναι το αυτοκίνητο, με το οποίο η Citroen, θα προσφέρει τις υψηλές επιδόσεις, μέσα από την πολυτέλεια και την τεχνολογία στους Κινέζους καταναλωτές.

citroen-ds5-concept-5Ακολουθώντας πιστά το πνεύμα του σχεδιασμού των μοντέλων της σειράς DS, το Concept DS 5LS R, στο εμπρός μέρος διαθέτει τη γνωστή “DS Wings” γρίλια, ενώ αρκετές είναι οι εισαγωγές αέρα, οι οποίες έχουν προστεθεί, όπως αυτές που βρίσκονται κάτω από τους προβολείς ομίχλης. Περνώντας στα πλευρικά τμήματα του αμαξώματος, o sport χαρακτήρας εκδηλώνεται από τις ζάντες αλουμινίου 20”, 5 ακτίνων, oι οποίες διαθέτουν διπλό χρωματισμό, με το συνδυασμό του νίκελ και του μαύρου carbon να ταιριάζουν εξαιρετικά με το κόκκινο χρώμα το οποίο έχει επιλέξει η γαλλική εταιρεία για το νέο της Concept. Χαρακτηριστική είναι και η γκρι γραμμή, η οποία ξεκινά από το ύψος των καθρεπτών και φτάνει έως το τέλος του πλαϊνού μέρους, η οποία φιλοξενεί το λογότυπο “R”, το οποίο χαρακτηρίζει τη διαφορετική και ταχύτερη έκδοση του DS 5LS. Ωστόσο το συγκεκριμένο λογότυπο το συναντούμε, τόσο στο καπό, όσο και στο πίσω.

Στο εσωτερικό, η Citroen στράφηκε στη χρήση εξαιρετικών υλικών όπως το δέρμα και η alcantara, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί επιπλέον των καθισμάτων, στο ταμπλό και στο τιμόνι του νέου concept μοντέλου. Το λογότυπο DS βρίσκεται παντού στο εσωτερικό, με τη Citroen να χρησιμοποιεί για τη δημιουργία του, τρία διαφορετικά είδη υφάσματος καθώς και δέρμα. στο Στο εσωτερικό όλες οι ραφές, όπως στο πάνω μέρος των θυρών, στο ταμπλό, στα καθίσματα αλλά και στο κεντρικό υποβραχιόνιο, έχουν γίνει με κλωστές ίδιας απόχρωσης χρώματος με το εξωτερικό κόκκινο, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για την εξωτερική εμφάνιση. Παρά την υπέρμετρη πολυτέλεια που αποπνέει η εικόνα του εσωτερικού διακόσμου, δε λείπουν και οι πιο σπορτίφ πινελιές κατασκευασμένες από ανθρακονήματα, όπως στο τιμόνι, στις θύρες, και στις εισαγωγές αέρα. 

citroen-ds5-concept-6Αφήνοντας πίσω την εκπληκτική εικόνα του DS 5LS R, η οποία συνδυάζει την πολυτέλεια με τον sport σχεδιασμό, θα αναφερθούμε στο μηχανικό σύνολο και τις επιδόσεις. Η καρδιά του DS 5LS R είναι ο βενζινοκινητήρας χωρητικότητας 1,6 λίτρων, ο οποίος χάρη στο συνδυασμό με έναν υπερσυμπιεστή, αποδίδει 300 ίππους, και τη μέγιστη ροπή να φτάνει τα 40 κιλά. Για τη μετάδοση της κίνησης στους τροχούς, η Citroen χρησιμοποιεί ένα σειριακό κιβώτιο, το οποίο λειτουργεί μέσω των paddles που βρίσκονται στο τιμόνι. Η αυξημένη ιπποδύναμη ανάγκασε τους μηχανικούς της γαλλικής εταιρείας να  κάνουν αλλαγές στο σασί, το οποίο είναι πλέον κατά 15 χιλιοστά χαμηλότερο, στις αναρτήσεις αλλά και στα φρένα, έτσι ώστε να είναι απόλυα ασφαλές.

Με στόχο την παρουσίασή του νέου DS 5LS R, στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου στο Πεκίνο, η Citroen δεν έχει δώσει σαφείς απάντηση για το αν το μοντέλο θα μπει στην παραγωγή ή όχι. Από την άλλη πλευρά, η απλή έκδοση DS 5LS, η οποία όπως προαναφέραμε κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο στην Κίνα, δεν αποκλείεται να εισαχθεί και σε άλλες αγορές ανά τον κόσμο.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας